Så skapar du en bra UTM-struktur.

En bra UTM struktur som är lätt att följa är A och O för dig som lättare vill kunna analysera effekten av er digitala marknadsföring. Här går vi igenom vad en UTM-tagg är och hur du bygger en bra UTM struktur. 

Vad är en UTM-tagg?

När vi arbetar med digital marknadsföring vill vi kunna mäta effekten av olika kanaler och kampanjer. För att lättare kunna spåra vilken kanal som gett vilket resultat, eller jämföra resultaten mellan olika kampanjer, så använder man sig av UTM-taggar. UTM-taggning innebär att du lägger till parametrar efter URLen. Med hjälp av dessa parametrar kan Google Analytics sedan identifiera vilken källa och kampanj trafiken kommer ifrån. 

Hur ser en UTM-tagg ut?

Om vi låtsas att denna bloggartikel var en del av en kampanj som marknadsfördes på Facebook så skulle vår UTM kunna se ut så här:

www.vekst.se/se/?utm_source=facebook&utm_medium=paid&utm_campaign=bloggkampanj&utm_content=utm_struktur

Nu kommer vi i Google Analytics kunna se att trafiken till sidan vekst.se/se kommer från: source / medium: facebook /paid och att kampanjen som trafiken kommer från heter bloggkampanj. Med hjälp av content taggen kommer vi även kunna se att det annonsmaterial som klickades på handlade om UTM strukturer. 

Vad betyder alla parametrar i en UTM-tagg? 

Innan vi går in på hur du skapar en bra UTM-struktur är det bra att förstå vad alla dimensioner i en UTM står för. 

Source: Källan som din trafik kommer ifrån – exempelvis Facebook, Google, LinkedIn

Medium: Beskriver typen av trafik – exempelvis organic, paid, cpc 

Campaign: Beskriver kampanjens innehåll eller tema. Detta är smidigt för att gruppera olika insatser – exempelvis om du har en kampanj som går i flera olika kanaler och vill se hur den presterat som helhet, eller om du vill jämföra hur vårkampanjen gick i jämförelse med höstkampanjen. 

Campaign term: Term är frivilligt att använda. Detta används främst för att tagga sökord vid betald sökordsannonsering. 

Campaign content: Content är frivilligt att använda. Här kan du med fördel beskriva ditt innehåll om du gör ett a/b test på material eller målgrupp. På så sätt kan du sedan se vilken annons eller målgrupp som gett bäst resultat när du analyserar kampanjen.

Vad ska man tänka på när man skapar sin UTM?  

I de bästa av världar så vill du skapa en UTM-struktur som ni kan använda under en lång tid. Om alla på företaget konsekvent följer samma upplägg så kommer ni sedan enkelt att kunna analysera hur exempelvis olika kanaler har presterat i år i jämförelse med förra året. Eller analysera hur flödet av besökare ändras från månad till månad. 

Skapa din UTM-tagg på ett smidigt sätt

För att underlätta skapandet av en ny UTM-tagg så kan man använda sig av en UTM-builder som sätter ihop länken åt dig. Det finns flera olika, men Googles egna är ett populärt alternativ: https://ga-dev-tools.web.app/campaign-url-builder/.  Du kan även bygga ett dokument i Excel eller Google sheet som fyller samma funktion. Detta är extra smidigt om du ska skapa många länkar samtidigt. Undvik mellanrum och specialtecken. Istället för mellanrum kan du använda understreck eller bindestreck i din UTM. Undvik även specialtecken som #, @, /, &, ? och !. Använd inte heller å, ä eller ö i din UTM. 

Skapa en mall som alla kan följa 

Om det inte finns en bestämd struktur så är det lätt att det blir lite rörigt. Genom att skapa en mall vet alla hur de förväntas tagga sina kampanjer och det blir lättare för alla att följa samma upplägg. Annars är lätt hänt att man råkar göra olika. Om någon exempelvis taggar ett inlägg på LinkedIn med medium organic och nästa person taggar med organisk så kommer dessa ses som två olika medium i Analytics, och det vill vi undvika. 

Andra analysprogram 

Använder ni ett annat analysprogram än Google Analytics så kan strukturen se annorlunda ut. Använder du Matomo följer de till stor del samma struktur som Google Analytics, men du skriver mtm istället för utm - så istället för utm_source blir det mtm_source. Adobe analytics har i sin tur en annan typ av uppsättning. Vill du lära dig mer om hur du klassifierar din data i Adobe analytics kan du läsa mer på länkarna nedan.  


Vill du lära dig mer om hur du på bästa sätt analyserar och utvärderar era kampanjer, för att se till att ni får ut bästa möjliga effekt av era satsningar? Spana in vår Masterclass i Analytics: https://vekst.se/se/analytics-masterclass-google 


Campaign tracking i andra verktyg:

Föregående
Föregående

11 Search Engine Marketing tips för B2B-företag

Nästa
Nästa

B2B-Marknadschefens största utmaningar 2022