Användandet av Google Analytics olagligt, enligt Danska Dataskyddsmyndigheten.

Den danska dataskyddsmyndigheten har undersökt verktyget Google Analytics, dess inställningar och villkoren under vilka verktyget tillhandahålls. Utifrån denna granskning drar Datatilsynet, danska dataskyddsmyndigheten, slutsatsen att verktyget inte kan användas lagligt. Laglig användning kräver implementering av kompletterande åtgärnder utöver de inställningar som tillhandahålls av Google.

Pressrelease publicerad 21 september 2022 hos Datatilsynet.

Konsekvenser för danska organisationer

Organisationer i Danmark som använder Google Analytics måste bedöma om deras eventuella fortsatta användning av verktyget sker i enlighet med dataskyddslagstiftningen. Om så inte är fallet måste organisationen sätta in de åtgärder som krävs för att användandet skall bli lagligt, eller om nödvändigt, sluta använda verktyget.

We have carefully reviewed the possible settings of Google Analytics and have come to the conclusion that you cannot use the tool in its current form without implementing supplementary measures
— Makar Juhl Holst, Senior Legal Advisor at the Danish Data Protection Agency

En mycket viktig uppgift för det danska Datatilsynet är att ge vägledning till medborgare om deras rättigheter och att ge vägledning till danska organisationer i hur de följer dataskyddslagstiftningen. Datatilsynet gör det tydligt i sin pressrelease att de själva är neutrala till teknik och har därför inget intresse av att varken godkänna eller förbjuda vissa produkter. Vi har inte alls befogenhet att göra det, tillade Makar Juhl Holst och fortsatte:

"Efter våra europeiska kollegors beslut har vi dock upplevt en stor efterfrågan på vägledning i relation till specifikt Google Analytics, och vi har därför ansträngt oss för att titta närmare på detta specifika verktyg."

Läs pressreleasen hos Danska Datatilsynet: 7 minuter

Föregående
Föregående

Djupdyk i algoritmen: Så funkar Metas inlärningsfas

Nästa
Nästa

LinkedIn rullar ut Business Manager