Techjättarnas maktspel

Image
Vekst

De senaste veckorna har diskussionen kring Epic Games stämning av Apple, efter att man blivit utesluten från både App Store och Google Play, varit het.

 

Vilka Epic Games är kan för många behöva en lite närmare förklaring. Epic är en stor spelutvecklare som för ett par år sedan lanserade det omåttligt populära spelet Fortnite. Fortnite har sedan lansering blivit en världsomspännande succé och har dragit in över 4 miljarder USD till Epic. Fortnite blev nyligen uteslutet från Apples App Store och Google Play i samband med att man började erbjuda betalningslösningar, som rundade plattformsägarnas egna betalsystem. Man bröt mot reglerna på plattformarna och snuvade därmed Google och Apple på sin del av kakan.

 

I korta drag handlar konflikten delvis om pengar, men också om i vilken utsträckning ekosystem som Google och Apple kan kontrollera innehåll och därmed utesluta viss konkurrens. Ett tydligt exempel på detta var när Apple i början av 2019 stängde ner Facebooks alla interna iPhone-appar för att dom bröt mot regelverket. Detta lämnade 35 000 Facebookanställda utan planeringsverktyg, kalendrar, etc.

 

Apple ställer höga krav på mjukvaruutvecklare som vill publicera appar på App Store och man tar 30% kommission, eller "skatt" som Epic kallar det, på alla pengatransaktioner som sker inom ekosystemet. Apple har på senare tid även förbjudit spelplattformar från Microsoft, Google och andra stora aktörer på App Store med argumentet att Apple inte kan moderera innehållet på moln-plattformar som erbjuder tredjepartsinnehåll. Orsaken till att Google har kommit lindrigare undan i denna konflikt är att Googles Android tillåter nedladdning av mjukvara till smartphones via andra kanaler än Google Play.

 

Apple har på senare tid blivit utmanade av flera andra tech-jättar, däribland Airbnb, ClassPass och Facebook. Facebooks kritik mot Apple fortsätter, dels för att dom i Covid-tider inte har infört avgiftslättnader för mindre verksamheter men också för att man i den kommande iOS-uppdateringen kommer öka skyddet för den personliga integriteten. Något som kan slå hårt mot Facebooks huvudaffär.

 

Summa summarum kan vi konstatera att detta är ett spännande skede i techvärlden som kan få stora konsekvenser. Ett maktspel som vi sannolikt kommer läsa mer om i lång tid framåt.

 

Läs fler intressanta artiklar nedan, god läsning!

Vill du utvecklas med oss?

Vårt fokus är att leverera effekt på den digitala arenan. I en värld som förändras allt snabbare är vi övertygade om att nyfikenhet samt kapacitet till förändring och utveckling är de starkaste konkurrenskrafterna.